2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A szavazatok 98%-os feldolgozottsága mellett 5,48%-a van az RMDSZ-nek. A PNL kapta a legtöbb szavazatot, a PSD kisebb lemaradással a második és megelőzi az USR-PLUS választási koalíciót. A választásra jogosult személyek közel 50%-a szavazott vasárnap. A diaszpórában ezúttal is hatalmas sorok alakultak ki és sokan nem tudtak leszavazni.

BREAKING NEWS
EURÓPA VÁLASZT 2019

Székely István: technikai értelemben az RMDSZ legprofesszionálisabban megszervezett kampánya volt a mostani

utolsó frissítés: 2019-05-27 19:03:30

Technikai szempontból az RMDSZ-nek a legprofesszionálisabban megszervezett kampánya volt a mostani, de Orbán Viktor támogatásának is fontos hatása volt az RMDSZ által elért szavazatszámot illetően - mutatott rá megkeresésünkre Székely István, az RMDSZ társadalomszervezésért felelős ügyvezető alelnöke, akit arra kértük, hogy értékelje az RMDSZ által elért, viszonylag magas szavazatszámot.

"Az RMDSZ-nek van egy 360-380 ezer fős stabil szavazóbázisa. Azok a személyek tartoznak a stabil szavazóbázisba, akik három egymást követő választáson is az RMDSZ-re szavaztak. Az előrejelzésekből úgy tűnt, hogy ez a szám elég lesz, hiszen általában az európai parlamenti választásokkor nincs kimagaslóan magas részvételi arány" - mondta Székely István. Hozzátette: az EP-választásokra rászervezett, korrupcióellenes harcra vonatkozó népszavazás viszont teljesen átalakította a tétet, és az RMDSZ szempontjából már az lett a kérdés, hogy az így megnövekedett részvétel mellett sikerül-e a stabil szavazóbázis mellé behozni annyi további szavazót, amennyi szükséges az 5% eléréséhez.

"Tekintettel arra, hogy néhány tízezer szavazattal lépte át az RMDSZ az 5%-os küszöböt, nehéz megmondani, hogy melyek azok a tényezők, amelyek ezt a néhány tízezres pluszt hozták. Ha ki kéne emelni kettőt, akkor egyrészt azt mondanám, hogy technikai értelemben az RMDSZ-nek a legprofesszionálisabban megszervezett kampánya volt a mostani, illetve az is látszik, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek a támogatása behozott egy olyan réteget a politikai paletta jobb oldaláról, akiknek főleg az szokott a lenni a baja az RMDSZ-szel, hogy a magyar ügyek képviselete nem eléggé hangsúlyos" - mutatott rá Székely István.

Arra a felvetésünkre, hogy a szavazók véleménye szerint reagáltak-e arra az RMDSZ-től érkezett figyelmeztetésre, hogy a magas részvétel miatt veszélybe kerülhet a szövetség brüsszeli képviselete, Székely elmondta, ez a figyelmeztetés is a kampány része volt, nem feltétlen érdemes külön kezelni. "A kampány arra való, hogy a szavazással kapcsolatos tényeket felmutassa" - tette hozzá az ügyvezető alelnök.

Székely István ugyanakkor nem kívánt választ adni arra a kérdésünkre, hogy a mostani EP-választásokból levonható következtetések fényében mi várható az RMDSZ belpolitikai viselkedésében. Elmondta, hogy csütörtökön lesz a Szövetségi Állandó Tanács ezzel a témával kapcsolatos ülése. (hírszerk.)

Címoldali fotó: Serar Szabolcs